Onze Camino's

STEEDS VERDER, ONDERWEG

De eeuwenoude Camino brengt vele pelgrims naar Santiago. Sinds 2000 zijn wij in de greep van deze Camino. Sterker nog: we zijn besmet met het Camino-virus.

Onze eerste tocht lopen wij in 2000. Min of meer toevallig. Ik wil graag op werreldreis, Pieter wil alleen mee als we daar een actiieve reis van maken. We beslissen om van de wereldreis een wandelreis over de planneet te maken, met als start de camino naar Santiago. Op 15 mei starten we in Vise, op weg naar Santiago. We starten als ongeoefende wandelaars, we komen na een intense tocht als pelgrims aan in Santiago.

Na onze wereldreis verwelkomen we onze twee mooie zonen. In 2001 wordt Thomas geboren en in 2003 zijn we heel blij met de komst van Martijn. We worden een gezin en hebben het druk met ons leven.

Regelmatig vertellen we de kinderen over onze wereldreis-avonturen. De verhalen over de camino blijken bij hen favoriet. Het verhaal waarbij ik in de modder neerstort en het verhaal over de agressieve honden zijn veruit hun favoiiete verhalen (zie bij de tab 2000). De camino is verworden tot een verzameling avontuurlijke verhalen uit een vorig leven.

Totdat.....

'Wanneer gaan jullie weer?', vraagt Koen tijdens een feest in april 2012. 'Nou voorlopig niet, de kinderen willen dat vast niet', was ons antwoord. Een dag later vertelden we dit aan de kinderen. Het resultaat was verrassend. Het begin van nieuwe plannen voor een voettocht naar Santiago. 

In 2013 lopen we met onze twee jonge mannen (9 en 11 jaar) vanaf Pamplona naar Santiago. Een avontuur waarin we letterlijk en figuurlijk vele bergen en dalen tegen zijn gekomen. Een ervaring waardoor we als gezin enorm gegroeid zijn. 

En sindsdien kunnen we niet meer stoppen, het camino-virus heeft ons in zijn greep. In 2014 lopen we vanaf Porto naar Santiago (Camino Portugues) en in 2015 lopen we vanaf Le Puy en Velay naar Conques (Via Podiensis). 

Vanwege een burn-out pelgrimeer ik, onverwacht en ongepland, in 2016 en in 2017 twee maal in mijn eentje. Op weg naar het einde van de wereld, ... en weer terug (Camino Ingles en Camino Fisterre). 

Als gezin zullen we in de zomer van 2017 weer nieuwe herinneringen maken, de Camino Frances (Burgos - Samtiago) ligt voor ons klaar. 

Een deel van onze verhalen en foto's van al deze ervaringen kun je op deze site terugvinden. De verschillende tochten zijn in het menu weergegeven.  

De Camino en Santiago zijn voor ons alle vier ons tweede thuis geworden. Samen en alleen gaan we steeds verder, blijvend onderweg.

We zijn benieuwd wat er nog op ons pad gaat komen. En wat komt er op jouw pad?

 

Bonne route, Bom Caminho en Buen Camino!! 

Pelgrimsgroeten,

Pieter, Irene, Thomas en Martijn