We bereiden ons al vanaf de zomer 2012 voor op de tocht naar Santiago. De belangrijkste voorbereiding zijn de oefenwandelingen. Daarbij bouwen we de afstanden steeds wat verder uit, zodat zowel de kinderen als wij gewend raken aan het lopen van afstanden. Maar we bereiden ons ook op andere manieren voor. Hier kun je onze voorbereidingen volgen.

laatste voorbereidingen

Scheveningen, juli 2013

De laatste 2 weken voor ons vertrek lopen we elke dag een stuk met bepakking. Op zondag lopen we ongeveer 15 km, op de andere (school)dagen lopen we ongeveer 7 km. Het is voor het eerst erg warm buiten. Zo wennen we alvast aan het dagelijks lopen in een warm klimaat.

Bepakt en bezakt

Training in de duinen

Meyendel, 16 juni 2013

Nog maar een maand te gaan. Hoogste tijd dus om ook onze wekelijkse oefenwandeling te intensiveren. Ook Martijn heeft nu zijn echte rugzak gekregen. Vanaf nu gaan we dus alleen nog maar trainen met bepakking.

 

Pasen in Limburg: veel warmte tijdens deze koude dagen

Montfort, 30 en 31 maart 2013

Via www.ontrack.nl hebben we al in december een mooie tweedaagse wandeling gekozen met een overnachting in het pelgrimshuis. Tijdens het boeken van deze B&B hebben we beelden in ons hoofd: lekker lopen in een t-shirt; pauzeren op een terasje in de zon.

Niets is minder waar. Het is koud, heel koud. Maar: het is droog, dus we gaan gewoon (weer) in onze winterkleren op pad. De wandeling is prachtig: door het glooiende landschap, langs vennetjes en meren. We komen haast niemand tegen. Een ook maar 4 honden! Na 17 km komen we aan bij het pelgrimshuis. Daar worden we door Adeline en Hans heel hartelijk ontvangen, en kunnen we plaatsnemen bij een knapperend haardvuur.

Adeline en Hans hebben zelf ook de camino gelopen. Genoeg gespreksstof dus. Speciaal voor de kinderen hebben ze patat in huis gehaald: ook voor hen kan deze overnachting dus niet meer stuk. De gezelligheid, de verwennerij en het haardvuur maken deze overnachting tot een hele bijzondere ervaring.  

Door deze warmte waren we de kou bijna vergeten. Bijna. Zodra we op Eerste Paasdag om 9:00 uur buiten staan weten we het weer: koud met kans op sneeuw.

Ook deze dag is de tocht weer prachtig. Helaas lukt het niet om de hele route met ons 4-en te lopen: Martijn is niet zo lekker, waardoor Pieter met hem via een kortere route naar een cafe loopt.😉

Twee dagen lopen door Brabant

Boxtel-Tilburg, 23 en 24 februari 2013

Aan het begin van de voorjaarsvakantie lopen we een tweedaagse wandeling van het NIVON. De eerste dag van Boctel naar Oisterwijk, alswaar we bij het NIVONhuis als enige gasten de nacht doorbrengen. De tweede dag lopen we in en door de sneeuw naar Tilburg. Onderweg verdwalen we flink, misschien omdat de sneeuw een aantal paden onzichtbaar maakt. Misschien omdat de route erg slecht beschreven is.

De route is erg mooi (vooral het heide- en vennengebied Kampina). Het valt ons tijdens deze wandeling allemaal op dat we steeds makkelijker flinke afstanden met rugzak kunnen overbruggen. Maar mag het volgende keer alsjeblieft iets minder koud en wit zijn?

Pelgrimsles

Den Haag, 2 februari 2013

Vandaag hebben we een leuke les gehad in het pelgrimeren. Dit is georganiseerd door het genootschap van Sint Jacob. De belangrijkste lessen voor ons zijn:

- Elke dag een zakje chips voor de kinderen (vanwege het belang van voldoende zout).

- Op het pelgrimspaspoort als reden voor de wandeling kiezen voor religieus of spiritueel (anders krijg je geen compostella in Santiago).

- In Irachi is er voor pelgrims een waterkraan en een wijnkraan (in 2000 hebben we de wijnkraan gemist; dit keer beter opletten dus).

- Bij het Cruz de Ferro kun je je steentje uit je woonplaats achterlaten.

- De tocht naar Finisterre is een erg mooie afsluiting (met een apart 'diploma').

- Onderweg vooral naar je lichaam luisteren en voldoende tijd nemen om van de wandeling te (blijven) genieten.

 En wat we alle 4 hebben geconstateerd, is dat (de meeste?) pelgrims erg aardig zijn en goed kunnen vertellen. 

 

Walktastic

Meijendel en boulevard, 19 januari 2013

Door een diepe laag sneeuw proberen we vandaag voor het eerst de walktastic uit. Dit is een app waarmee je kan bijhouden welke afstand je loopt, de hoogteveschillen en waarmee je de gelopen route kunt vastleggen en bewaren. Juf Jolanda heeft ons deze tip gegeven. Het klinkt als iets dat leuk is om te gaan gebruiken.

Volgens de walkatastic hebben we 7,88 km gelopen met 9 meter hoogteverschil met een gemiddelde snelheid van 5 km per uur. Leuk om te weten.

 

 

Tweedaagse winterse oefenwandeling

Noord Holland, 29 en 30 december 2012

Vanaf Castricum naar Santpoort-Noord. Twee dagen met rugzak, met als onderbreking een overnachting in Wijk aan Zee. De eerste dag ging de tocht door de Kenemerduinen, heel mooi en afwisselend. De tweede dag langs de hoogovens en met het pontje over het Noordzeekanaal. Erg interessant, maar iets minder mooi. 

Het is  duidelijk dat we nog wel wat meer oefening nodig hebben. Want het lopen ging erg goed, de spierpijn en vermoeidheid is na twee dagen bij elk van ons in meer of mindere mate aanwezig. 

Irene zegt blub....

Meijendel, 11 november 2012

Het is een prachtige herfstdag. De zon schijnt en er is weinig wind. Een goede dag om een lange oefenwandeling door de duinen te maken. Uit eerdere wandelingen is al gebleken dat Pieter en Martijn gemiddeld sneller lopen dan Thomas en ik. Ook vandaag is dit het geval.

Thomas begint al vrij snel na vertrek over vissen. 'Mama, mag ik een vis?'. 'Thomas vandaag niet', antwoord ik. 'Wanneer dan wel?'. 'Voorlopig niet, we gaan volgend jaar lang op vakantie. Daarvoor komt er dus geen vis in huis'. 'Mag ik daarna een vis?'. Ik besluit het over een andere boeg te gooien: 'Thomas je kan nog niet eens een cactus levend houden, laat staan een vis.'

De wandeling is prachtig: over de waalsdorpervlakte, door het bos van Meijendel, langs het bezoekerscentrum en vervolgens richting het strand. Maar Thomas heeft hier geen aandacht voor. 'Hoeveel eten vissen?'; Wat is het verschil tussen een gup en een goudvis?'; Vind jij het geluid van een filter ook zo rustgevend?'; 'Hoeveel jongen krijgt een gup exact per week?'; 'Hoe groot is een aquarium?'. Zo maar een greep uit de honderden vragen die hij over vissen tijdens één wandeling aan mij weet te stellen.

Na twee uur ben ik er helemaal klaar mee: 'Thomas ga alsjeblieft bij je vader lopen!'. Maar zijn vader loopt al een flink stuk verderop, het lukt Thomas dus niet om hem in te halen.

Uiteindelijk concludeer ik hardop dat ik graag snel een Ipod met muziek wil hebben, of als dat niet lukt, dat ik aan mijn werkgever zal vragen om mijn vakantie voor volgend jaar in te trekken zodat ik niet ruim 7 weken Thomas vragenvuren hoef te ondergaan. 'Goed idee', zegt Thomas met een smile op zijn gezicht: 'dan hoef ik met mijn vissen ook niet te wachten tot na de zomervakantie'. 'Blub...'.