17. apr, 2017

Een poepdorp-mozaïek uit Santiago

 

Het gebeurt maar zelden dat ik een waardevol souvenir koop. Vrijwel altijd heb ik genoeg aan mijn herinneringen en foto's.

Als we na bijna zes weken lopen als gezin gezond en in harmonie in Santiago aan zijn gekomen, kriebelt het toch. Deze camino-ervaring was zo bijzonder, daar hoort een speciaal souvenir bij.

Tientallen Santiago-winkeltjes met souvenirs vereer ik met een bezoek. Ik koop aanstekers, t-shirts voor de kinderen en gymtasjes voor de kinderen. Maar ik vind niet dat speciale souvenir waar ik naar zoek.

In een kunst-galerie hangt een aantal mooie mozaïeken waar mijn aandacht steeds naar toe wordt getrokken. In de kunstvorm, steentjes met scherpe kantjes die samen een geheel vormen, herken ik ons als individuen en ons als gezin op de camino.
Een passende herinnering?

Ik overleg met Pieter en de kinderen. En dan is de keuze snel gemaakt.

Pieter, Thomas en Martijn kiezen unaniem voor het mozaïek op de foto: zij zien hierin de mooie poepdorpen in Galicië met het uitzicht op Santiago. Een weergave van de fase van de camino waarin met name de kinderen zich zeer prettig voelden: in cadans met het ritme van de camino en met het vooruitzicht dat ze er bijna zijn.

Dit souvenir hangt nu centraal in onze woonkamer. Nog steeds herkenbaar, individuen met (soms hele) scherpe kantjes, maar samen passend bij elkaar.